Röd linssoppa

Idag gjorde jag en linssoppa på röda linser, mycket gott och mättande. Här har ni receptet :) Ibland brukar jag lägga ner lite andra bönor också som kidney eller kikärtor.
 
(4 personer)
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 burk krossade tomater
1 liter vatten
1.5 tsk torkad oregano
1.5 tsk torkad timjan
2-3 dl röda linser (mer ju matigare soppa man önskar)
salt och nymald svartpeppar
 
* Hacka den gula löken och finhacka vitlöksklyftorna. Lägg sedan tillsammans med olja i en gryta och stek tills den gula löken känns mjuk (utan att ta färg).
* Häll på tomatkross, vatten, oregano och timjan och låt koka i ca 5 minuter.
* Spola av linserna i kallt vatten och låt dem rinna av väl innan man blandar ner dem i soppan.
* Låt småkoka på låg värme i ca 15 minuter.
* Smaka av soppan med salt och rikligt med nymald svartpeppar.
 
Jag brukar lägga en klick med kvarg på soppan så blir det med lite extra protein och kalcium, mums. Alla linser i sig är otroligt nyttiga och mättande, fyllda med protein. Linser ingår i familjen baljväxter, och nästan alla baljväxter är fiberrika och fettsnåla. Vad som händer i magen när man äter linser, är att de sväller till en gele i tunntarmen. Röda linser sänker blodsocker- och insulinnivån - vilket gör dig mindre sötsugen.

Röda linser innehåller ca 300 kcal på 100 g torrvara. 1 dl linser i torrvara väger ungefär 80 g - för en portion linser rekommenderar jag ½ dl (alltså 40 g torrvara) det blir man mätt på. Summan av kardemumman är att ½ dl röda linser blir ungefär 120 kcal. Överkomligt och gott. För de som inte orkar koka linser finns de att köpa färdiglagade i tetrapak.
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

misstrong.blogg.se

Fröken Stark

RSS 2.0