Styrketräning och fettförbränning

 

Alla är inte intresserade av att bli större och lägga på sig muskelmassa, och kanske gäller detta oftast tjejer. Här skulle jag dock vilja ta upp en sak som kan vara värd att tänka på när det handlar om muskler och fettförbränning. Det bästa sättet att långsiktigt minska mängden fett, öka din fettförbränning, och göra det betydligt svårare att lägga på sig fett är att bygga mer muskelmassa.

 

Anledningen är den att muskler är lite grand som en passiv inkomst: Muskler förbrukar hela tiden energi, dygnet runt. De bränner en del energi när du sitter stilla, men när du rör på dig förbränner de verkligen mer energi. Det här är anledningen till att det är betydligt lättare att hålla formen och vikten när man har lite mer muskler, och det är betydligt lättare att klara av en deff.

 

Det största felet med många bantningskurer är att de inte tar någon som helst hänsyn till att behålla muskelmassan. Om du går ned i vikt genom att slarva med maten (läs: inte äta tillräckligt med protein) och inte heller styrketränar ett dugg så är det sannolikt att av de kilon du går ner så kommer många kilon vara muskler.

 

Det innebär att när du avslutar din diet, flera kilo lättare, och börjar äta normalt igen så har du sänkt din ämnesomsättning från vad den var tidigare eftersom du nu har mindre muskelmassa. Detta innebär att du numera kommer ha ett ännu lägre dagsbehov, och du måste se till att äta ännu mindre om dagarna än du gjorde tidigare för att inte gå upp i vikt igen. Kanske leder detta till att du går upp i vikt igen, och blir tvungen att göra en ny dålig diet. Efter några cykler av detta har du kraftigt minskat din ämnesomsättning och kommer ha betydligt större problem att hålla vikten.

 

Jämför detta med att istället kontrollerat styrketräna tungt och äta proteinrikt för att sakta men säkert se till att lägga på dig mer muskelmassa. Detta höjer din så kallade ”passiva inkomst” och du förbränner alltså mer energi under dagarna. Så länge din kost är ganska proteinrik och du styrketränar då och då så kommer du behålla den här muskelmassan, och du kommer inte behöva tänka alls lika mycket på att undvika godis och skräpmat för hålla vikten som dina vänner med mindre muskelmassa.

 

Att skala bort sitt underhudsfett samtidigt som man behåller sin muskelmassa kallas för att deffa. Om du vill göra detta, fokusera då framförallt på följande tre punkter:

 

  • Ät mycket protein
  • Styrketräna tungt
  • Gör av med mer energi än du stoppar i dig
 
 


Kommentarer
Belovely

Superbra inlägg! Detta borde alla läsa som är rädda för att styrketräna :)

2013-08-28 @ 10:01:08
URL: http://BeLovely.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

misstrong.blogg.se

Fröken Stark

RSS 2.0