Nötter
Nötternas hälsosamma egenskaper placerar dem i matvarornas superliga, man anser att de är likvärdiga med fullkornsprodukter och grova grönsaker. En av nötternas stora förtjänster är kombinationen av grova fibrer och nyttigt fett, som tillsammans gör nötterna till rena hjärtmedicinen genom att till exempel sänka innehållet av skadligt kolesterol i blodet. Nötterna kan dock mycket mer än så. Till exempel är innehållet av proteiner skyhögt. I vissa nötter överskrider det faktiskt traditionella proteinbomber som fågel, fisk och kött. Behöver man bli av med ett par kilon, är det en god idé att hålla dig på runt 50 gram om dagen.
Nötter är nyttigast i sin naturliga version, så dra ner på nötter som är saltade och oljerostade, honungsrostade, glaserade eller på annat sätt bearbetade. Därmed byter nötterna karaktär och kan förändra sig till onyttiga snacks.
Oljerostade: Ökar fettinnehållet med 15–20 procent, medan vitamin- och mineralinnehållet i stort sett är opåverkat.
Saltade: Saltningen ökar saltinnehållet från nästan ingen ting till omkring 1 gram per 100 gram saltade nötter, motsvarande cirka 20 procent av det maximala dagsintaget.
Honungsrostade: Ökar framförallt sockerinnehållet, eftersom nötterna omges av en honungsglasyr.
Chokladöverdragna: Bidrar med irriterande fett och socker. Det belastar hälsokontot.

