Mat innan läggdags?

 

Jag vet själv hur otroligt svårt det är att vara hungrig om man jobbar sent eller inte kan sova vid nogerlunda tid. Jag har själv många gånger trillat dit. Men går man upp i vikt av att äta innan man går och lägger sig? Nej, man går inte upp i vikt av att äta sent på kvällen förutsatt att man inte äter mer än vad man behöver. Men det är några saker man kan tänka på, först och främst är det en stor del av jordens befolkning som äter efter klockan 20.00 på kvällen utan att gå upp i vikt. Det är mer en fråga om vad man är van vid och vad som känns bra. Rent fysiologiskt tar det mellan 2 till 4 timmar innan magsäcken är tömd beroende på vad man har ätit. Går man och lägger sig inom två timmar efter en stor måltid fungerar matsmältningen sämre och ofta sover man inte lika bra.
 
Äter man väldigt sent har man dessutom en något sämre förmåga att omsätta kolhydrater och på sikt kan det påverka vikten. Om man har tränat sent på kvällen måste man äta någonting efteråt, det vet ju de flesta.  Det är mängden och typ av träning som styr hur mycket man ska äta. Har man tränat ett tufft konditionspass eller styrkepass behöver man kolhydrater och proteiner för en så bra återhämtning som möjligt. Förutsättningarna för att omsätta kolhydrater är som bäst efter ett träningspass och äter man inte kommer nedbrytande processer att överväga uppbyggande processer. Om man föredrar att äta middag eller mellanmål är upp till var och en.
 
Men även om du helst ska undvika att äta direkt före sängdags, så är det inte bra att gå och lägga sig hungrig eftersom att musklerna växer undertiden du sover också. Om du behöver äta något sent på kvällen så ta en knäckebrödsmacka, en frukt eller lite nötter och en liten kopp grönt te eller varm mjölk, har prövat det nu de kvällar man är lite småhungrig och det passar mig alldeles utmärkt, sover som en stock och vaknar inte hungrig på natten. Något att testa kanske? Eller ni kanske redan är duktiga på detta :)
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

misstrong.blogg.se

Fröken Stark

RSS 2.0