Fettprocent

Jag tycker det är mer och mer intressant det här med fettprocent och hur man ska träna för att bränna så mycket som möjligt och vilken procent som faktiskt är rent skadligt för kroppen att ligga på. Män ska ha cirka 10 procent mindre fett än kvinnor, eftersom deras kroppar är annorlunda byggda med mindre fettvävnad. För att ha full hälsa behövs för normala aktiva män minst 4 % fett på kroppen. Det är faktiskt skadligt att ha för lite kroppsfett. Fett behövs bland annat för att tillverka vissa hormoner i kroppen. Utebliven mens kan till exempel bli följden av för hård bantning. Man kan även ha svårt att bli gravid om man ligger på för lite fettprocent och man hårdbantar.
 
Jag kan tänka mig att det inte finns så många som tänker på det här, speciellt vid hård bantning.. För det finns ju många som hårdbantar just nu. En sund fettprocent rent biologiskt skiljer sig nog en hel del från de skönhetsideal som vi snubblar över dagligen. Jag vill vara stark och uthållig nog att klara av mer än vardagen sätter mot mig just nu känner jag. Jag jagar hellre ett nytt styrkerekord i någon övning än att jag jaga fettprocent i jakten på att bli så mager som möjligt. Men som sagt, det är ju min åsikt och alla tycker vi ju olika :)
 
Men det är faktiskt rätt så intressant det där med fettprocent och vad man kan göra för att minska i fett om man tycker att man behöver gå ner. Vissa typer av träning ger bättre förbränning än andra. T.ex. morgonpromenadet och intervall träning efter styrketräningen. Mer muskelmassa bränner mer fett än en liten muskelmassa. För att bränna fett måste man äta fett. Man det ska vara måttliga mängder av BRA fetter såsom nötter, fisk och olivolja.

Mycket protein i kosten är viktig, och mindre kolhydrater. Viktigt är också att man inte får ligga på ett för stort underskott. Då kan musklerna börja förbrännas istället. 500-800 kcal minus per dag är lagom. Då minskar man 1/2-1 kg i veckan. Och detta är om man vill minska i fettprocent. Är man sedan nere på den procent man tycker är lagom så ska man börja äta som "vanligt" igen, alltså inget underskott utan det kalorintaget som man ska ha för sin vikt och storlek! 

 
 

Nödvändigt kroppsfett

För att kroppen ska fungera ordentligt behöver vi en andel kroppsfett. Detta varierar både från individ till individ men specifikt mellan könen, kvinnor rekommenderas inte gå under 10% kroppsfett medans män kan gå så långt ner som 2%. Dessa är absolut minimum värden och ingenting att eftersträva, bodybuilders går sällan under 5% kroppsfett även i slutet av deff-perioder inför tävlingar.

Atletisk – Idrottsman

Denna nivå tillhör generellt de väldigt aktiva inom muskelbyggande eller aktiva sporter eller tränande individer som aktivt sysslar med fettförbränning. Vid denna nivå kommer tydlig muskel definition och är en bra bit under genomsnittet. Här skiljer det också en hel del mellan kroppsfettet på män och kvinnor, kvinnor ligger mellan 14-20% kroppsfett medans män ligger på mellan 6-13%. Denna nivå av kroppsfett ses som hälsosam om den kommer från en aktiv livsstil och inte från undernäring.

Fitness – Vältränad

Detta är nivån där aktiva, vältränande individer hamnar, med vardaglig motion och en normal kosthålling. Vid denna nivå kan det variera i muskel definition. Här ligger kvinnor mellan 21-24% och män mellan 14-17%.

Acceptabelt

Acceptabel nivå av kroppsfett. Detta är en vanlig grupp, oftast utan en aktiv livstil. Kvinnor ligger mellan 25-31% och män mellan 18-25% kroppsfett.

Överviktig

Överstiger du 32% som kvinna eller 25% kroppsfett som man så tillhör du nivån överviktig. Vid dessa nivåer kan kroppsfettet vara en hälsorisk.


 

 Tänk om man hade haft en sådan här valdefienerad kropp, läskigt sexiga!!
        


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

misstrong.blogg.se

Fröken Stark

RSS 2.0